HKPS PREDLOŽILA PRODULJENJE ROKOVA ZA PODNOŠENJE POREZNIH PRIJAVA PDV i PD

HKPS je predložila Ministarstvu financija produljenje zakonskih rokova podnošenja poreznih prijava zbog pojave korona virusa i bolesti COVID-19, posebno da se:

– rok za predaju prijave PDV produlji do kraja mjeseca kada je i rok za plaćanje u obračunskom razdoblju, a

– rok za podnošenje prijave poreza na dobit (PD) produlji za dodatnih 30 dana od sada propisanih rokova.

Prijedlog HKPS opravdava posebno otežanim uvjetima suradnje poreznih obveznika i poreznih savjetnika, zbog sve češćeg odsustva radnika s posla i zabrane dolaska u poslovne prostorije zbog korona virusa, a što predstavlja izazov za sve dionike da se ispoštuju zakonom propisani rokovi, a da pri tome ne dođe do nenamjernog kršenja poreznih propisa.

 

Porezni savjetnici procjenjuju da će stoga svi porezni obveznici imati poteškoće u pripremi i dostavi dokumentacije u razdoblju vrhunca epidemije, da će se teško provesti uobičajene obrade i kontrole, te da porezni obveznici neće moći u sada propisanim rokovima pripremiti i podnijeti porezne prijave poreza na dodanu vrijednost, posebno za veljaču 2020. (obrazac PDV) i prijave poreza na dobit za 2019. godinu (Obrazac PD), pa je nužno predložiti i propisati produljenje roka.

Ovi prijedlozi nevezani su od onih koji se odnose na uvažavanje očekivano otežane likvidnosti poduzetnika u najugroženijim sektorima gospodarstva u narednom razdoblju, da se nađu modeli rezerviranja, odgoda i/ili obročnog plaćanja poreznih obveza, te da se osiguraju subvencije doprinosa i poreza  radi zadržavanja zaposlenosti.

 

HKPS