Osvrt na ETAF i CFE konferencije

Prošlog tjedna su u Bruxellesu održane međunarodne konferencije u organizaciji ETAF-a i CFE-a. Hrvatsku komoru poreznih savjetnika su predstavljali Ivan Čevizović, predsjednik i Sandra Dujmović, članica Izvršnog odbora zadužena za porezno pravo, porezni postupak i međunarodnu suradnju.

Dana 17. travnja 2024. godine je u organizacija ETAF-a organizirana konferencija na kojoj su dužnosnici EU, stručnjaci i porezni savjetnici raspravljali o tome kako porezni sustav EU-a učiniti jednostavnijim, racionalnijim i spremnijim na budućnost.

U svom uvodnom govoru, predsjednik ETAF-a, Philippe Arraou  je predstavio manifest ETAF-a koji sadrži 25 preporuka Europskoj komisiji i Europskom parlamentu za sljedećih pet godina.

Na konferenciji su održana dva panela. U prvom panelu je vođena rasprava o tome kako bi buduće porezne politike trebale izgledati pod novom Europskom komisijom. Na drugom panelu je detaljno raspravljano o složenosti poreznih zakona EU-a, nedavna najava Europske komisije o smanjenju zahtjeva za izvješćivanje za tvrtke za 25%, poreznoj transparentnosti kao i utjecaju digitalizacije i umjetne inteligencije (AI) na rad poreznih savjetnika.

Dana 18. travnja 2024. godine je održan CFE forum pod nazivom: Dijeljenje poreznog kolača: preispitivanje uloge UN-a, EU-a i OECD-a u poreznoj politici.

Na Forumu su održana dva panela na kojima se raspravljalo o raspodjeli porezne osnovice. Raspravljalo se o sekundarnom poreznom pravu, posebno u predmetu poreznog pravila (STR) u modelu porezne konvencije UN-a i stupovima OECD-a, te otvaraju pitanja različitih težnji u poreznoj politici između jurisdikcija.

Sljedećeg dana, 19. travnja 2024. godine je održana glavna skupština CFE na kojoj su usvojena godišnja izvješća za 2023. godinu, te se raspravljalo o daljnjim planiranim aktivnostima pododbora za izravne i neizravne poreze kao i najava sljedećeg foruma koji će se održati u Ljubljani od 19. do 20. rujna 2024. godine.